Hvad er skimmelsvamp?
Skimmelsvamp er bittesmå svampe, der vokser på jord og plantedele i naturen. I vores huse kan skimmelsvampe vokse mange steder, når blot der er fugtigt, og der er noget at leve af. Skimmelsvampe lever af organisk materiale, der oprindeligt stammer fra dyr og planter.


Hvordan opstår skimmelsvamp?

Når der kommer fugt og skimmelsvampe i en bolig, er det fordi luftfugtigheden er for høj. Det kan fx skyldes, at bygningen har skader eller mangler. Den måde, du bruger boligen på til daglig, spiller også en rolle. Det er som regel svært at finde én enkelt grund til, at der er kommet skimmelsvampe i en bolig. Ofte er det en kombination af husets konstruktion, vedligeholdelsen og den måde, du bruger boligen på, der skaber fugtige materialer og dermed mulighed for, at svampene breder sig.


Skimmelsvamp i bygninger med skader eller mangler

Nogle bygninger har fejl, skader og tekniske svagheder, som giver kolde og fugtige flader. I nogle tilfælde kan der være brugt byggematerialer, der giver skimmelsvampene gode vækstbetingelser. Selv om luftfugtigheden i en bolig ellers er lav, kan skimmelsvampe altså godt udvikle sig alligevel.


Skimmelsvamp ikke kun i bygninger - også i bade-legetøj 

Det er ikke kun i bygninger, hvor der kan forekomme skimmelsvamp. Mange gange kan det også findes i børns bade-legetøj, f.eks. inde i de små søde "rapænder". Svampen gror inde i badeænderne og sprede ud i rummmet, hver gang vandet trykkes ud af ænderne igen.


Skimmelsvamp som følge af den måde, du bruger boligen på  

Dårlig udluftning, for lidt opvarmning, madlavning for fuld damp, møbler op ad kolde vægge og tørring af tøj indendørs er blandt synderne, der får skimmelsvampe til at gro livligt i boligen.

Det skaber fugt i boligen og kan dermed få skimmelsvampene til at gro.


Skimmelsvamp . hvad betyder det for din sundhed?

Skimmelsvamp i boliger kan være farligt og gøre mennesker syge. Symptomer ved skimmelsvamp kan være:

- Irriterede øjne, næse og luftveje

- Hoste og trykken for brystet, specielt hos børn

- Hæshed

- Gentagen bihulebetændelse

- Åndedrætsbesvær

- Hovedpine

- Træthed

- Koncentrationsbesvær


Skimmelsvamp i folk?

Desværre er flere og flere mennesker blevet inficeret med skimmelsvamp i hjernen (jep du læse rigtigt). Enkelte tilfælde har det medført blindhed.

Derfor er det vigtigt, at du fjerner skimmelsvamp, når du har konstateret det.


Test for skimmelsvamp – 2 muligheder

A. formodet synlig skimmelsvamp
Gør-det-selv. Hvis du kan se områder fx på en væg eller en vindueskarm, som ligner skimmelsvamp, så kan du vælge at bruge denne test til at få en indikation på, om det er skimmelsvamp eller ej.

Nu har du som forbruger adgang til samme skimmelsvamp testsæt som de professionelle, men til en pris fra kun 37,50 kr. per test inkl. moms og fragt. Det er en indikationstest.

Du får svar på under 3 minutter.

Skimmelsvamp-testen er udviklet og forfinet af den amerikanske rumfartsorganisation NASA og giver dig en god indikation på, om der er skimmesvamp eller ej. 

Aftenshowet har testet gør-det-selv skimmelsvamp testen

Aftenshowet har testet gør-det-selv skimmelsvamp testen og vurderer, at den har ret i hele 90% af alle tilfælde. Se deres test her


B. formodet usynlig skimmelsvamp

I nogle tilfælde har Skimmelsvamp gode vækstbetingelser bag paneler, tapet, og andre skjulte steder. Hvis man har mistanke om et angreb af skimmelsvamp på steder, hvor man ikke kan se det, kan man tage en skimmelsvamp-lufttest.

Mould Settle Plate luftprøvetest - Gør-det-selv. Hvis du er urolig for, om der er skimmelsvamp i din bolig, men ikke har synlig skimmelsvamp, så kan du let selv udføre denne test af indeluften.

FRI FRAGT VED KØB ALLEREDE OVER 599 KR.