Dansk certificeret webshop - billigste priser - krypteret handel - lyn hurtig levering  - fantastik Trustpilot score

Hvad er radon?

Radon er en radioaktiv gasart, som stammer fra det naturligt forekommende radium, der bl.a. findes i jord og byggematerialer. Luftarten radon er i stand til at trænge ind i boligen fra jorden nedenunder, hvis der er utætheder i fundamentet eller fejl i konstruktionen.

Radon kan hverken lugtes, ses, føles eller smages. Radon formodes at være ansvarlig for ca. 300 danske dødsfald om året. Man har dog mulighed for selv at udføre radonmålinger og derved komme problemet til livs.

Koncentrationen af radon i luften angives i enheden Bq pr. kubikmeter, dvs. becquerel pr. kubikmeter. Becquerel er den almindeligt anvendte måleenhed for radioaktiv stråling. Hvis koncentrationen af radon i boligen er målt til eksempelvis 10 Bq pr. kubikmeter, betyder det, at en kubikmeter luft hvert sekund udsender radioaktiv stråling fra 10 radonatomer.


Hvordan beskytter jeg mig og min familie mod Radon?

Hvis du finder ud af, at der er høje niveauer af radon i dit hjem, er der flere ting, du kan gøre:

  • Forsegle sprækker og huller: Dette kan hjælpe med at forhindre radon i at sive ind.
  • Installere et radonudluftningssystem: Dette system kan hjælpe med at fjerne radon fra dit hjem.
  • Konsultere en ekspert: Hvis du er usikker på, hvad du skal gøre, kan det være en god idé at tale med en ekspert om dine muligheder

Hvordan finder jeg ud af, om der er radon i mit hjem?

Der findes forskellige testkits, man kan købe for at måle radonindholdet i sit hjem. Disse kits er nemme at bruge og giver en nøjagtig aflæsning af radonniveauet i dit hjem. Disse test kits kan du købe hos TestDinBolig.

Med test fra TestDinBolig, kan du nemt og sikkert teste din bolig for radon. Du kan også læse meget mere om hvordan du bedst muligt kan forebygge radon i din bolig. Radon kan have betydelig påvirkning på dit helbred og kan være årsagen til lungekræft. 

D. 7 november afholdes der radon dag, som du kan læse meget mere om her

Radon - den nye grænseværdi

I Norden har man for nylig anlagt fælles anvisninger for, hvornår radon anses for sundhedsskadeligt. Grænseværdien er sat til 100 bq. for nybyggeri og 100 bq ved eksisterende byggeri. Hvis radonværdien er over disse grænse, bør man iværksætte foranstaltninger for at mindske radon.

Forskningsresultaterne fra 2001 viste, at der i nogle danske kommuner er konstateret for høje radonmålinger i op til hele 30 % af alle huse. Men dette var baseret på de gamle grænseværdianbefalinger. Der er endnu ikke kommet et nyt radonkort fra Sundhedsstyrelsen, hvorfor det stadig er tallene fra 2001, der figurerer i Nordisk Radon Målings radonkort.

Hvorfor er den nye grænseværdi vigtig?

Den nye grænseværdi for radon er sat for at beskytte befolkningen mod de sundhedsmæssige risici forbundet med langvarig eksponering for høje niveauer af radon. Eksponering for høje niveauer af radon over tid kan øge risikoen for lungekræft.

Forskning har vist, at radon er den næststørste årsag til lungekræft efter rygning. Selvom risikoen for lungekræft fra radon er relativt lille sammenlignet med risikoen fra rygning, er det stadig en væsentlig sundhedsrisiko, især for dem, der bor i områder med høje radonniveauer.

Hvad kan du gøre?

  • Test dit hjem: Det første skridt er at teste dit hjem for radon med et testkit fra TestDinBolig. Der findes mange forskellige radontestkits, som kan købes online eller i byggemarkeder.
  • Ventilation: Sørg for god ventilation i dit hjem, især i kælderen, hvor radonniveauerne ofte er højere.
  • Tætning: Hvis dit hjem har høje radonniveauer, kan du overveje at tætne revner og huller i fundamentet for at forhindre radon i at trænge ind.

Med den nye grænseværdi for radon er det vigtigere end nogensinde at være opmærksom på radonniveauerne i dit hjem. Ved at tage enkle forholdsregler kan du beskytte dig selv og din familie mod de sundhedsmæssige risici forbundet med radon. 

Det anslås nu, at ca. 350.000 danske boliger overskrider de nye grænseværdier!

Sundhedsstyrelsen anbefaler blandt andet i deres rapport af 15. september 2009 at (klippet):

De nationale og lokale myndigheder er ansvarlige for at finde effektive måder til at identificere boliger med risiko for høje radonniveauer. Dette kan ske ved hjælp af undersøgelser, kampagner og i forbindelse med køb og salg af boliger. Alle husejere bør opfordres til at få målt radonniveauet i deres hjem. Lokale myndigheder bør give information om radon og om, hvorledes radonniveauet kan nedsættes.
FRI FRAGT VED KØB ALLEREDE OVER 599 KR.     ELLER HENT ODREN SELV PÅ ALLE TIDER AF DØGNET