Radonniveauet på billedet viser de målinger, der blev registreret ved den seneste landsdækkende undersøgelse af radon i danske boliger, som blev gennemført i år 2001.
Denne undersøgelse danner stadig i dag grundlag for det nationale overblik over radonfordelingen i Danmark, selvom meget naturligvis kan have ændret sig siden da.
Flere eller færre boliger med for højt radonniveau i Esbjerg Kommune?
Et naturligt spørgsmål, når man kigger på de gamle radonmålinger, er: Er der i dag flere eller færre boliger i Esbjerg Kommune, der har et radonniveau over den tilladte grænse? Svaret er desværre ikke entydigt, men afhænger af flere faktorer.
På tidspunktet for undersøgelsen i 2001 var grænseværdien for radon i indendørsluft fastsat til 200 becquerel per kubikmeter luft (Bq/m³). Siden da er denne grænse blevet halveret til 100 Bq/m³, i tråd med anbefalingerne fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Denne ændring i grænseværdi betyder, at flere boliger i dag potentielt vil blive klassificeret som værende over grænseværdien, selv hvis radonniveauerne ikke nødvendigvis er steget – alene fordi kravene er blevet skærpet.
Hvad kan tale for, at færre boliger har for højt radon i dag?
Omvendt er det også værd at tage med i overvejelserne, at mange boliger siden 2001 har gennemgået omfattende renoveringer og energiforbedringer. Disse forbedringer kan inkludere tættere klimaskærme, bedre ventilation eller andre tekniske tiltag, som – hvis de er udført korrekt – kan have reduceret indtrængningen af radon fra undergrunden.
Derudover har nyere byggeri ofte været underlagt strengere krav i forhold til radonsikring. Det betyder, at nyere boliger i gennemsnit har lavere radonkoncentrationer, og det trækker gennemsnittet ned i kommuner med nybyggeri.
Alle boliger i Esbjerg bør radonmåles
Alt i alt er der altså både argumenter for, at flere boliger i dag kan ligge over grænseværdien, og samtidig også argumenter for, at visse forbedringer kan have sænket niveauet i nogle hjem.
Men netop fordi situationen kan variere fra bolig til bolig – afhængigt af alder, byggematerialer, beliggenhed og vedligeholdelsesstand – anbefaler sundhedsmyndighederne kraftigt, at alle danske husejere får målt radonniveauet i deres bolig. Det er den eneste måde, man med sikkerhed kan vide, om luften i hjemmet er sund og sikker at opholde sig i – både for børn og voksne.