I takt med at flere virksomheder tilbyder fleksible arbejdsforhold, er hjemmearbejde blevet en fast del af arbejdsdagen for mange danskere. Udviklingen blev accelereret af coronapandemien, men har vist sig at være en varig tendens, som både virksomheder og medarbejdere har taget til sig.

Hjemmearbejde giver øget effektivitet og arbejdsglæde

Flere undersøgelser peger på, at hjemmearbejde øger produktiviteten og arbejdsglæden. En rapport fra HBS Economics viser, at medarbejdere, der arbejder hjemmefra, oplever færre forstyrrelser og bedre koncentration, hvilket resulterer i højere effektivitet. Derudover angiver mange medarbejdere, at den øgede fleksibilitet giver en bedre balance mellem arbejds- og privatliv, hvilket har en positiv indvirkning på deres generelle trivsel.

En undersøgelse fra Dansk Industri viser, at virksomheder, der tilbyder hjemmearbejde, oplever større medarbejdertilfredshed og lavere sygefravær. Det tyder på, at muligheden for hjemmearbejde kan være en vigtig faktor for at tiltrække og fastholde talentfulde medarbejdere.

Manglende fokus på hjemmearbejdsmiljøet

Selvom hjemmearbejde har mange fordele, er der også udfordringer – særligt når det kommer til arbejdsmiljøet. De fleste virksomheder har en klar politik for indeklima og ergonomi på kontoret, men der mangler ofte en strategi for, hvordan medarbejdernes hjemmearbejdsplads kan understøttes på samme niveau.

Indeklimaet i hjemmet er en vigtig faktor for produktivitet og trivsel. Dårlig ventilation, for høje CO2-niveauer eller skimmelsvamp kan have negativ indvirkning på helbredet og dermed på medarbejderens arbejdsevne. På arbejdspladsen er der lovgivning, som regulerer indeklimaet, men der er ingen tilsvarende krav til hjemmearbejdspladser. Dette betyder, at mange medarbejdere risikerer at arbejde under dårlige indeklimaforhold uden at være klar over det.

Lovgivning om hjemmearbejdsmiljø

Ifølge Arbejdsmiljøloven har arbejdsgivere et ansvar for at sikre, at arbejdsforholdene er forsvarlige, også når arbejdet foregår i hjemmet. Dog er reglerne for hjemmearbejdspladser ikke lige så omfattende som for kontorarbejdspladser. Arbejdsgiveren skal sikre, at medarbejderen har adgang til en ordentlig arbejdsplads, men ansvaret for indeklimaet i hjemmet ligger i høj grad hos medarbejderen selv. Der findes dog vejledninger fra Arbejdstilsynet, som virksomheder kan benytte til at hjælpe deres ansatte med at sikre et sundt hjemmearbejdsmiljø. Et centralt element i disse vejledninger er, at medarbejdere bør have mulighed for at måle og forbedre deres indeklima, fx ved hjælp af radon- og skimmelsvamp tests

Hvordan kan virksomheder sikre et sundt hjemmearbejdsmiljø?

For at sikre et godt arbejdsmiljø på hjemmearbejdspladserne kan virksomheder tage en række initiativer:

  1. Udstyr og vejledning – Virksomheder kan tilbyde deres medarbejdere vejledning i, hvordan de bedst muligt indretter deres hjemmearbejdsplads med fokus på ergonomi og indeklima.

  2. Tilskud til indeklimamålinger – Virksomheder kan tilbyde deres medarbejdere mulighed for at teste deres indeklima. Med enkle tests, som fx radonmålinger eller skimmelsvamptests,, kan medarbejdere få indsigt i deres luftkvalitet og eventuelle sundhedsrisici.

  3. Økonomisk støtte til forbedringer – Medarbejdere, der har dårligt indeklima i hjemmet, kan have brug for forbedringer som bedre ventilation eller luftrensere. Virksomheder kan støtte sådanne initiativer økonomisk eller gennem rådgivning.

  4. Regelmæssige evalueringer – Ligesom virksomheder regelmæssigt vurderer kontormiljøet, bør de også indsamle feedback om medarbejdernes hjemmearbejdsforhold for at sikre, at alle har et sundt og produktivt arbejdsmiljø.

Fremtiden for hjemmearbejde

Hjemmearbejde er kommet for at blive, men for at det skal fungere optimalt, må virksomheder tage et større ansvar for medarbejdernes arbejdsmiljø. Ved at tilbyde støtte til bedre indeklima kan virksomheder sikre, at medarbejdere trives og forbliver produktive – også når de arbejder hjemmefra. 

Hvis du som medarbejder har hjemmearbejdsdage er det måske relevant for dig at spørge din virksomhed om muligheden for at få tjekke indeklima der hjemme. Det er en win win case. Medarbejderne bliver mere trygge velvidende at deres indeklima der hjemme er blevet tjekket og evt. forbedre. Arbejdsgiverne får endnu mere til freds medarbejder der proformer endnu bedre. Bonus for arbejdsgiverne er at de sikkert kan tiltrække endnu bedre arbejdskraft, da nye potentielle kandidater ved at virksomheden bakker dem op arbejdsmiljømæssigt

Allan Rabe
Ejer

Forfatteren har over 20 års erfaring med indeklimatests og var blandt de første, der blev uddannet som radoneksperter ved BUILD. Allan tog initiativ til at stifte Dansk Radonforening, som senere blev en faggruppe under Danvak.

Efter at have fokuseret på radonproblematikken, udvidede han sin ekspertise til indeklima generelt og besluttede at tilbyde en bred vifte af indeklimatests, bla.  flere former af skimmelsvamp tests.

Gennem årene har han hjulpet hundredvis af kunder med deres indeklimaproblemer, men i 2024 fik han selv en personlig erfaring med området. En omfattende vandskade i hans rækkehus gav ham dyb indsigt i både de praktiske og forsikringsmæssige aspekter af vandskader.

FRI FRAGT VED KØB ALLEREDE OVER 699 KR.