Danmark står over for en usynlig trussel i hjemmene: Den kræftfremkaldende gas radon. Ifølge de seneste undersøgelser fra Aalborg Universitets Institut for Byggeri, By og Miljø, Build, skønnes det, at op mod 650.000 danske boliger har for høje radonniveauer. Det svarer til, at cirka 2,6 millioner mennesker i Danmark dagligt bliver eksponeret for for store mængder af radon. Til trods for denne alvorlige risiko er bevidstheden om radon stadig lav blandt mange boligejere.
Radon er en radioaktiv gas, der trænger op fra undergrunden og kan samle sig i boliger, især i kældre og stueetager. Problemet er, at radon hverken kan ses, høres, føles eller smages – den kan kun påvises ved en radonmåling.
Radon er den næststørste årsag til lungekræft i Danmark
Radon er den næststørste årsag til lungekræft i Danmark, kun overgået af rygning. Hvert år dør flere hundrede danskere af lungekræft forårsaget af radon. Til sammenligning omkommer færre personer i trafikken og ved brande tilsammen. På trods af denne alvorlige sundhedsrisiko tager mange danskere stadig ikke de nødvendige skridt for at teste radonniveauet i deres hjem.
Sidste chance for radonmåling i fyringssæsonen
Den bedste periode at måle radon i hjemmet er i fyringssæsonen fra oktober til april, hvor husene er mest lukkede, og radonniveauerne er mest stabile. Vi nærmer os nu afslutningen på måleperioden, og hvis man endnu ikke har fået radon testet sit hjem, er det sidste udkald for at sikre sig mod denne skjulte fare.
Forebyggelse og handling nu
Radonmåling foretages nemt med små målebrikker, der placeres i boligen i mindst 60 dage. Disse målinger analyseres efterfølgende på laboratorier for at fastslå, om der er behov for at reducere radonniveauet. Hvis niveauerne er for høje, kan relativt enkle løsninger som bedre ventilation eller radonsug reducere risikoen markant.