Køb Danmarks billigste radonmåling her

Radon kan forårsage lungekræft

Der er dokumenteret sammenhæng mellem radon og kræft. Desværre viser forskningen også, at børn er særligt udsatte. Kræftens Bekæmpelse formoder, at 3-4 børn hvert år får leukæmi forsaget af radon. Det er dog ikke endelig bekræftet, og Kræftens Bekæmpelse betoner, at der skal laves flere undersøgelser.

Tobaksrygning er i Danmark den væsentligste enkeltårsag til lungekræft, og radon er den næst-væsentligste. Radon er en medvirkende årsag til ca. 240 nye tilfælde af lungekræft om året. Heraf formodes de ca. 210 tilfælde at ramme rygere og ca. 40 tilfælde at ramme ikke-rygere.

Jo længere tid en person opholder sig i en bolig, der indeholder radon, og jo højere dette indhold er, desto større er risikoen for at få lungekræft. Effekten af påvirkningen fra radon og andre radioaktive stoffer, som dannes af radon, varierer fra person til person.

Det er anslået, at radon i boliger er årsag til omkring 9 % af alle nye lungekræfttilfælde i Danmark,

Børn med leukæmi har boet i hjem med mere radon

Børn, der udvikler akut lymfatisk leukæmi, har boet i hjem med mere radon end andre børn.

Mens sammenhængen mellem radon og lungekræft har været velkendt i en årrække, så ser det nu også ud til, at radon kan øge risikoen for, at børn bliver ramt af akut lymfatisk leukæmi. Det fremgår af undersøgelsen ”Domestic radon and childhood cancer in Denmark”, som blandt andet Kræftens Bekæmpelse står bag.


Test dit hjem for radon til Danmarks bedste pris

FRI FRAGT VED KØB ALLEREDE OVER 599 KR.