I Danmark er vi vant til at kunne tappe rent drikkevand direkte fra hanen. Men alligevel vælger mange danskere at købe vand på flaske. Hvorfor egentlig? Og hvad er forskellen på det vand, der kommer ud af vores vandhaner, og det der sælges i plastflasker? I denne artikel går vi i dybden med forskellene mellem drikkevand og flaskevand, og hvorfor en gør-det-selv vandkvalitetstest kan være relevant for dig.

Hvad er drikkevand?

Drikkevand i Danmark kommer hovedsageligt fra grundvandet. Det er underlagt strenge krav og bliver kontrolleret regelmæssigt af myndighederne. Drikkevandet skal leve op til en række kvalitetsparametre for at sikre, at det er sundt og sikkert at indtage. Det betyder bl.a., at det ikke må indeholde skadelige bakterier, pesticidrester eller tungmetaller over grænseværdierne.

Hvad er flaskevand?

Flaskevand er vand, der tappes på flaske og sælges som drikkevand. Det kan være mineralvand, kildevand eller almindeligt behandlet postevand. Det er også underlagt lovgivning, men ikke nødvendigvis de samme strenge krav som det danske drikkevand. Nogle typer flaskevand indeholder mineraler i høje koncentrationer, mens andre blot er filtreret postevand.

Miljø- og sundhedsperspektivet

Der er stor forskel på det miljømæssige aftryk fra flaskevand og drikkevand. Drikkevand fra hanen har et langt lavere CO2-aftryk, da det ikke skal transporteres over store afstande og ikke pakkes i plastik. Sundhedsmæssigt er der heller ikke noget, der tyder på, at flaskevand er sundere end det danske postevand. I mange tilfælde er det faktisk det modsatte.

Hvornår er en vandkvalitetstest relevant?

Selvom det danske drikkevand generelt er af meget høj kvalitet, kan der være situationer, hvor det giver mening at foretage en vandkvalitetstest. Hvis du for eksempel bor i et ældre hus med gamle rør, eller hvis du oplever misfarvet vand, grim lugt eller smag, kan det være tegn på forurening. En test kan også være relevant, hvis du får vand fra egen brønd, som ikke overvåges af offentlige myndigheder.

Hvad tester en vandkvalitetstest for?

En vandkvalitetstest analyserer typisk for bakterier (som E. coli), tungmetaller (som bly og kobber), pesticidrester, nitrat og andre kemiske stoffer. Nogle tests kan også måle vandets pH-værdi, kalkindhold og turbiditet (uklarhed). Resultaterne giver et klart billede af, om vandet er sikkert at drikke.

Fordele ved at kende sin vandkvalitet

Ved at få foretaget en gør-det-selv vandkvalitetstest opnår du tryghed og viden. Du kan handle hurtigt, hvis der er problemer, og i mange tilfælde kan en simpel filtreringsløsning løse udfordringer med vandkvaliteten. Det giver også ekstra tryghed, hvis du har små børn eller personer med svagt immunforsvar i husstanden.

I langt de fleste tilfælde er det danske drikkevand fuldt ud på højde med - og ofte bedre end - det vand, man køber på flaske. Det er både billigere, mere miljøvenligt og lige så sikkert. Men hvis du er i tvivl om kvaliteten af dit vand, er en vandkvalitetstest en god investering i din sundhed og tryghed.

Allan Rabe
Ejer

Forfatteren har over 20 års erfaring med indeklimatests og var blandt de første, der blev uddannet som radoneksperter ved BUILD. Allan tog initiativ til at stifte Dansk Radonforening, som senere blev en faggruppe under Danvak.

Efter at have fokuseret på radonproblematikken, udvidede han sin ekspertise til indeklima generelt og besluttede at tilbyde en bred vifte af indeklimatests, bla.  flere former af skimmelsvamp tests.

Gennem årene har han hjulpet hundredvis af kunder med deres indeklimaproblemer, men i 2024 fik han selv en personlig erfaring med området. En omfattende vandskade i hans rækkehus gav ham dyb indsigt i både de praktiske og forsikringsmæssige aspekter af vandskader.

FRI FRAGT VED KØB ALLEREDE OVER 699 KR.